Zdrowe odżywianie

Uważaj na mleko w proszku w jogurtach naturalnych

Jogurt naturalny powinien składać się wyłącznie z mleka i bakterii. Jogurt jest sfermentowany produktem mlecznego pochodzenia. Za proces fermentacji w jogurcie odpowiadają bakterie gatunków Lactobacillus delbrueckii bulgaricus oraz Streptococcus salivarius thermophilus.

Producenci jednak często do jogurtów naturalnych dodają mleko w proszku, ale czy jogurt zawierający mleko w proszku oby na pewno jest naturalny?

Mleko, aby uzyskać konsystencję proszku, musi przejść szereg procesów: takich jak pasteryzacja, odparowywanie i suszenie. W ten sposób uzyskujemy produkt przetworzony, zmieniony przez człowieka. Skutkiem tego jest utrata witamin i cennych mikroelementów.

Mleko w proszku różni się jednak nie tylko konsystencją. W swoim składzie ma oksysterole. Oksyterole, to szkodliwe związki będące utlenionymi formami cholesterolu, które są niebezpieczne dla zdrowia. Zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz sprzyjają powstawaniu nowotworów, w tym głównie raka piersi.

Powinniśmy unikać mleka w proszku w produktach, a w szczególności nie podawać takich produktów dzieciom. Pamiętaj im krótszy skład produktu, tym lepiej.

Na co warto zwrócić uwagę, kupując jogurt naturalny?

  • Bakterie probiotyczne: mile widziana jest dobroczynna mikroflora, różne szczepy bakterii probiotycznych.
  • Data przydatności do spożycia: im dłuższa, tym lepiej, bo jogurt zawiera więcej dobroczynnych bakterii.
  • Wieczko: jeżeli jest wypukłe, w jogurcie rozwinęła się szkodliwa mikroflora.


1 Comment

Komentarze