Jogurt naturalny powinien składać się wyłącznie z mleka i bakterii. Jogurt jest sfermentowany produktem mlecznego pochodzenia. Za proces fermentacji w jogurcie odpowiadają bakterie gatunków Lactobacillus delbrueckii bulgaricus oraz Streptococcus salivarius thermophilus.
Producenci jednak często do jogurtów naturalnych dodają mleko w proszku, ale czy jogurt zawierający mleko w proszku oby na pewno jest naturalny?
Mleko, aby uzyskać konsystencję proszku, musi przejść szereg procesów: takich jak pasteryzacja, odparowywanie i suszenie. W ten sposób uzyskujemy produkt przetworzony, zmieniony przez człowieka. Skutkiem tego jest utrata witamin i cennych mikroelementów.
Mleko w proszku różni się jednak nie tylko konsystencją. W swoim składzie ma oksysterole. Oksyterole, to szkodliwe związki będące utlenionymi formami cholesterolu, które są niebezpieczne dla zdrowia. Zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz sprzyjają powstawaniu nowotworów, w tym głównie raka piersi.
Powinniśmy unikać mleka w proszku w produktach, a w szczególności nie podawać takich produktów dzieciom. Pamiętaj im krótszy skład produktu, tym lepiej.
Na co warto zwrócić uwagę, kupując jogurt naturalny?
- Bakterie probiotyczne: mile widziana jest dobroczynna mikroflora, różne szczepy bakterii probiotycznych.
- Data przydatności do spożycia: im dłuższa, tym lepiej, bo jogurt zawiera więcej dobroczynnych bakterii.
- Wieczko: jeżeli jest wypukłe, w jogurcie rozwinęła się szkodliwa mikroflora.
1 Comment
Czasami sama robię jogurt i przyznaje, że jest smaczniejszy od kupnego 🙂