Medycyna naturalna

Sok z malin z sokownika – jak zrobić na przeziębienie

Sok z malin z sokownika to obowiązkowy produkt w mojej spiżarni. Podaję go dzieciom podczas infekcji lub zapobiegawczo. Używam go również do słodzenia ziołowych naparów.

Najbardziej aromatyczne i najbogatsze w odżywcze substancje są maliny dziko rosnące, w lesie bądź na polanie. Przechodząc obok krzaka, czujesz już ich zapach.

Owoce maliny są istną bombą witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6), minerałów (mają dużo żelaza, fosforu i miedzi) i kwasów organicznych. Posiadają również glikozydy antocyjanowe.

Owoce maliny mają działanie:

  • wykrztuśne,
  • wzmacniające,
  • napotne,
  • przeciwgorączkowe,
  • moczopędne,
  • oczyszczające,
  • przeciwmiażdżycowe.

Kiedy warto sięgnąć po sok z malin?

Sok z malin warto pić profilaktycznie. Polecany jest również, gdy masz:

  • przeziębienie,
  • gorączkę,
  • chorobę zakaźną,
  • zaburzenia trawienne,
  • skąpomocz,
  • biegunkę,
  • nieżyt żołądka i jelit.

Sok z sokownika – jak robić i dlaczego warto go używać

Sokownik zaoszczędzi Ci dużo czasu podczas przygotowywania przetworów. Wykorzystuję go do robienia soków z różnych owoców. Dzięki niemu możesz przyrządzić zdrowy, domowy sok – pozbawiony konserwantów, sztucznych barwników i substancji słodzących. Jeżeli używasz owoców z własnego ogródka, to sama możesz zrobić pyszny, ekologiczny sok, bez pestycydów i innych szkodliwych środków ochrony roślin.

Sokownik składa się z 3 części:

  • Poziom 1: garnek na wodę, który należy postawić na samym dole, na kuchence. Garnek wystarczy napełnić wodą do 1/3 wysokości.
  • Poziom 2: pojemnik na gotowy sok, który zawiera otwór z silikonowym wężykiem i zaciskiem, umożliwiający łatwe spuszczenie gotowego soku do garnka, w którym będziesz gotować sok. Pojemnik posiada pionowy element w formie komina, dzięki któremu para wodna przedostaje się z dolnego zbiornika do najwyższej części z owocami.
  • Poziom 3: zbiornik na owoce, którego dno zbudowane jest z sitka, którym sok ucieka do drugiego pojemnika.

Ile cukru dodawać do owoców przy robieniu soku z sokownika?

To zależy 🙂 Najlepiej dodawać po trochu i próbować.
Ilość cukru należy dodawać w zależności od stopnia kwaśności owoców:

  • do owoców słodkich (truskawek, malin) – około 1 szklanki na 1 kg owoców,
  • do owoców kwaśnych i cierpkich (wiśnie, czarny bez) – około 2 szklanek na 1 kg owoców.

Jak zrobić sok z malin w sokowniku?

Wlej wodę do poziomu 1. Następnie postaw poziom 2 i na górę poziom 3. Wsyp maliny do zbiornika na owoce, dodaj parę łyżek cukru (wtedy owoce chętniej puszczą sok) i włącz kuchenkę. Sprawdź, czy końcówka wężyka jest zamknięta klipsem. Jak usłyszysz, że woda się gotuje, zmniejsz moc.

Po około 30-40 minutach możesz zacząć spuszczać sok do innego, dużego garnka. Zostawiam wężyk w garnku i przychodzę po 1,5 godzinie 🙂 Możesz też zaglądać co kilkanaście minut i spuszczać sok do garnka, za każdym razem zatykając wężyk klipsem.

Następnie do garnka z sokiem malinowym wsyp resztę cukru i zagotuj. Wymieszaj wszystko, żeby cukier się rozpuścił. Przelej sok do wyparzonych słoików i pasteryzuj. Możesz też użyć weków, wtedy nie trzeba pasteryzować soku.

Do czego dodawać sok z malin?

Sok z malin możesz pić sam po rozcieńczeniu go wodą. Możesz nim słodzić herbatę lub napary ziołowe. Jest używany również do poprawiania smaku leków dla dzieci. Możesz nim polewać lody, placki, kaszę manną i inne desery. Jest fajną bazą do dressingu do sałatek.

Komentarze