Medycyna naturalna

5 powodów, dla których warto stosować sok z owoców bzu czarnego i cieszyć się zdrowiem

Najskuteczniejszym, naturalnym środkiem podczas sezonu przeziębienia i grypy jest sok z owoców bzu czarnego. Dzieci i mamy go uwielbiają! Na pewno Ty też docenisz jego właściwości. Jest dobry na ból gardła, kaszel i ogólne złe samopoczucie. Właśnie teraz nadszedł czas, aby przygotować syrop z czarnego bzu na zimę.

Czarny bez – właściwości lecznicze owoców:

  1. Owoce bzu czarnego to źródło flawonoidów zwanych antocyjanami. Antocyjany są silnymi przeciwutleniaczami, które mają właściwości wspomagające odporność.
  2. Łagodzą objawy przeziębienia i grypy. Norwescy badacze odkryli, że pacjenci z grypą, którzy pili syrop z czarnego bzu, czuli się lepiej o cztery dni wcześniej niż ci, którzy otrzymali placebo.
  3. Mają działanie odtruwające (napotne, moczopędne, przeczyszczające). Pomagają organizmowi pozbyć się licznych toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Właściwości te są przydatne w chorobie gośćcowej, chorobach zakaźnych, skórnych.
  4. Czarny bez hamuje rozprzestrzenianie się chorób wirusowych, jest wskazany w leczeniu zapalenia gardła, krtani, grypy itp.
  5. Owoce bzu mają działanie przeciwbólowe (w przypadku nerwo- i mięśniobóli). Można stosować wspomagająco w usuwaniu bólu, np. przy rwie kulszowej.

Czarny bez – kiedy zbierać

Owoce bzu czarnego dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Należy je zrywać, gdy są w pełni dojrzałe. Niedojrzałe owoce zawierają kwas pruski. Pamiętaj, że nie wolno jeść owoców na surowo, dopiero po zagotowaniu. Jeżeli z owoców chcesz przyrządzić dżem, to należy oddzielić od nich pestki. Pestki w żołądku, pod wpływem enzymów wydzielają szkodliwy kwas cyjanowodorowy

Jak zbierać owoce bzu czarnego?

Z krzaka bzu odcinaj sekatorem całe baldachy owoców. Układaj je luźno w koszu. Każdą kiść obierz z drobnych śmieci i umyj. Najlepiej zbieraj owoce bzu czarnego, gdy owoce są dojrzałe. Jeżeli na kiści są zielone i czerwone owoce, usuń je i wyrzuć. Owoce odrywaj widelcem, wtedy całkiem sprawnie idzie.

Przepis na sok z owoców bzu czarnego, szczególnie polecam dla mam, które chcą wzmocnić odporność dzieci w naturalny sposób.

Jak zrobić sok z owoców bzu czarnego w sokowniku?

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
  • 0,5 kg cukru,
  • 1 cytryna.

Przygotuj owce bzu czarnego według powyższego opisu. Wlej wodę do poziomu 1. Następnie postaw poziom 2 i na górę poziom 3. Wsyp owoce bzu czarnego do zbiornika na owoce, dodaj parę łyżek cukru (wtedy owoce chętniej puszczą sok) i włącz kuchenkę. Sprawdź, czy końcówka wężyka jest zamknięta klipsem. Jak usłyszysz, że woda się gotuje, zmniejsz moc.

Po około 30-40 minutach możesz zacząć spuszczać sok do innego, dużego garnka. Następnie do soku z owoców wsyp resztę cukru, dodaj sok z cytryny i zagotuj. Wymieszaj wszystko, żeby cukier się rozpuścił. Przelej sok do wyparzonych słoików.

Jak stosować sok z owoców bzu czarnego?

Sok z owoców bzu czarnego najlepiej jest pić, gdy dopiero zaczyna nas dopadać przeziębienie. Najlepiej jest pić 50 ml soku 3-4 razy dziennie. Można go pić również profilaktycznie.

Propozycje podania syropu z bzu czarnego:

  • wymieszać z wodą gazowaną lub zwykłą,
  • można nim skropić naleśniki, gofry czy lody,
  • wymieszać z jogurtem lub owsianką,
  • zrobić zdrowe żelki dla dzieci z agarem,
  • posłodzić nim herbatę.

Komentarze