Medycyna naturalna

Napar z pokrzywy zwyczajnej – 12 powodów, dlaczego warto go pić

Pokrzywa zwyczajna traktowana jest przez większość z nas jako chwast. Rośnie praktycznie wszędzie. Każdy z nas wie, jak ona wygląda i na nią uważa, przechodząc obok, żeby nie popiekła skóry swoimi włoskami. Jednak warto przyjrzeć się jej właściwościom, bo działa cuda. Napar z pokrzywy korzystnie wpływa na zdrowie i urodę. Hipokrates uważał pokrzywę za leczniczą królową wszelkich ziół. Picie naparu z tej rośliny zalecane jest nawet kobietom w ciąży.

Dlaczego warto pić napar z pokrzywy?

  1. Zawiera pierwiastki mineralne, takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, krzem, jod, czy sód
  2. Bogata jest w witaminy: A, B2, C, E, K
  3. Wspomaga odchudzanie – pobudza produkcję soków trawiennych, poprawiając przemianę materii.
  4. Przeciwdziała anemii – jeżeli masz problem z niedoborem żelaza pij pokrzywę, szybko zobaczysz efekty.
  5. Wzmacnia odporność organizmu.
  6. Oczyszcza organizm z toksyn, wpływając korzystnie na cerę.
  7. Zmniejsza potliwość – polecana jest osobom, które zmagają się z nadmiernym przetłuszczaniem się włosów.
  8. Łagodzi alergie, stany zapalne oraz choroby skóry, zwłaszcza w okresie dojrzewania.
  9. Obniża poziom cukru we krwi oraz cholesterolu.
  10. Ma dobroczynny wpływ na pracę trzustki, żołądka i wątroby.
  11. Wykazuje działanie moczopędne – wspomaga pracę układu moczowego i zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych.
  12. Zmniejsza obrzęki poprzez usuwanie nadmiaru wody z organizmu.

Jak zrobić napar z pokrzywy?

Herbatę z pokrzywy możesz przyrządzić ze świeżych liści lub suszonych. Łyżkę suszonych liści zalej wrzątkiem i zaparzaj pod przykryciem przez około 10 minut.

Profilaktycznie pij szklankę naparu dziennie, a w celach leczniczych 3 razy dziennie przez kilka tygodni.

Aby wzbogacić smak naparu, możesz dodać przyprawy np. goździki, kardamon, cynamon, anyż. Możesz stworzyć również mieszankę ziołową, dodając miętę lub rumianek. Latem świetnie smakuje schłodzona z dodatkiem limonki i miodu. Zimą dodaj imbir.

Jak zbierać pokrzywę?

Jak widzisz, warto pić napar z pokrzywy. Załóż rękawiczki, chwyć koszyk i idź szukać pokrzywy. Zbieraj ją z dala od miasta i dróg o dużym natężeniu ruchu. Pokrzywę możesz zbierać od maja, wtedy jest młoda i ma młode pędy. Pokrzywę zbieraj przed kwitnieniem. Najbardziej wartościowe są szczyty roślin oraz odliczając od góry 3 pierwsze rzędy z 2-3 listkami. Nie zbieraj liści z dolnych partii pokrzywy, ponieważ zawierają węglan wapnia, który nie jest korzystny dla naszego organizmu.

Tak naprawdę pokrzywę możemy zbierać przez większość roku. Wystarczy ścinać ją nisko u podstawy, wtedy będzie odrastać na nowo, puszczają świeże, młode pęd.

Więcej informacji na temat zbierania i suszenia ziół znajdziesz w artykule Jak zbierać suszyć i przechowywać zioła.

Komentarze