Medycyna naturalna

Nalewka z zielonych orzechów włoskich na dolegliwości żołądkowe

Nalewka z zielonych orzechów włoskich od dawna gości w mojej apteczce jako cudowny środek na ból brzucha. Razem z nalewką miętową nieraz ratowały mi życie 🙂 Nalewka ta ma specyficzny smak, jednak warto się przełamać i zacząć ją stosować. Dolegliwości bólowe u mnie ustępują w około 20 minut po jej zażyciu.

Zielone orzechy włoskie zbiera się na przełomie czerwca i lipca, gdy są niedojrzałe. Po przekrojeniu powinny mieć w środku białe mleczko lub płyn. Muszą być zielone i dorodne bez plam i przebarwień. Z takich orzechów można przyrządzić nalewkę, która jest cudowna na ból brzucha i niestrawność. Ma też silne działanie  bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze.

Składniki:

  • ok. 20 zielonych orzechów włoskich,
  • 1 szklanka spirytusu,
  • 1 szklanka przegotowanej wody.

Orzechy umyj, osusz i pokrój w ćwiartki lub ósemki. Koniecznie załóż rękawiczki, ponieważ brudzą dłonie. Umieść je w butelce lub słoju. Zalej zielone orzechy spirytusem rozcieńczonym z wodą w stosunku 1:1. Warstwa płynu nad orzechami powinna mieć 3-4 cm. Naczynie szczelnie zakręć i odstaw na miesiąc na słońcu lub w ciepłym miejscu. Po tym czasie przecedź nastaw przez gazę i rozlej do butelek. 

Jak stosować nalewkę z zielonych orzechów włoskich?

W razie potrzeby przy dolegliwościach żołądkowych (bóle brzucha, niestrawność, wzdęcia) zażywaj jedną łyżeczkę do 3 razy dziennie.

Jak wspomniałam jest, to jednej z lepszych sposobów na uporanie się z bólem brzucha. Gorąco polecam Ci zrobienie tej nalewki, bo wiem jaka jest skuteczna. Bardzo dużo osób może potwierdzić jej działanie. Jeżeli Tobie również pomogła lub znasz inne naturalne sposoby na ból brzucha zostaw komentarz 🙂

Komentarze