Medycyna naturalna

Nalewka z mniszka lekarskiego z miodem: jak zrobić i na co pomaga?

Mniszek lekarski od lat był wykorzystywany w medycynie ludowej. Wspomaga leczenie wielu dolegliwości. Mniszek lekarski korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Był powszechnie stosowanym środkiem żółciotwórczym, pobudzającym przemianę materii, odtruwającym, poprawiającym trawienie. Ponadto mniszek lekarski wspomaga leczenie chorób skórnych i otyłości. Obniża poziom cukru we krwi. Spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia do krwi. Mniszek ma również wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.


Zawiera witaminy C, A, D, B oraz potas, magnez, krzem i żelazo. Ma wiele flawonoidów przeciwutleniaczy.

Skupmy się jednak na kwiatach mniszka lekarskiego

Kwiaty mniszka zawierają duże ilości witamin A i C oraz karotenoidy. W medycynie naturalnej stosuje się je na ból gardła, kaszel, infekcje i w celu wzmocnienia odporności. Ponadto, regulują miesiączkowanie i łagodzą PMS. Stosowano je kiedyś przy leczeniu upławów i przy problemach z płodnością.

Mniszek lekarski potocznie jest zwany mleczem. Jednak tak naprawdę mlecz, to w ogóle inna roślina. W dodatku trująca. W Polsce mniszek lekarski to bardzo często występująca roślina, traktowana jako uciążliwy chwast. Jednak ostatnio to się zmienia 🙂

Jak zrobić nalewkę z mniszka lekarskiego?

Podstawą do zrobienia nalewki z mniszka lekarskiego jest zebranie dobrego surowca.
Kwiaty mniszka lekarskiego zrywaj z dala od dróg i pól, które mogą być opryskiwane. Najlepszą porą do zbierania kwiatów jest słoneczny dzień i godzina 10-15. Wtedy kwiaty są ładnie rozwinięte i nie ma na nich porannej rosy. Ścinaj kwiatki delikatnie i układaj w płytkim koszu, żeby jak najwięcej pyłku zostało na kwiatku.
Kwiaty powinny być ładne, bez uszkodzeń i nie mogą przekwitać. Kwiatów nie myjemy, żeby nie wypłukać pyłku, dlatego ważne jest, żeby były czyste. Po zebraniu rozłóż je na białym papierze na słońcu i zostaw na 2 godziny. Dzięki temu uciekną „lokatorzy”, a Ty nie będziesz miała w nalewce niepotrzebnego białka 🙂

Składniki na nalewkę:

  • kwiaty mniszka lekarskiego około 80 szt.,
  • 2 szklanki spirytusu,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 plasterki cytryny,
  • 2 łyżki miodu.

Od kwiatostanów oddziel żółte płatki (zielone wyrzuć) i umieść je w słoju. Następnie zalej płatki mniszka szklanką wody i dwoma szklankami spirytusu, wrzuć plasterki cytryny i odstaw na okres od jednego do trzech tygodni, w ciemne miejsce. Co jakiś czas potrząsaj słojem, żeby wydobyć jak najwięcej substancji z płatków.

Po tym czasie przecedź nalewkę przez plastikowe sitko. W szklance wody rozpuść 2 łyżki miodu i dolej do naszej nalewki. Wszystko wymieszaj i odstaw na 6 miesięcy.

Po pewnym czasie na dnie butelki zrobi się osad, jest to pyłek z kwiatów. Przed podaniem nalewki z mniszka lekarskiego należy wstrząsnąć butelką, żeby wymieszać jej zawartość. Pyłek jest bardzo cennym składnikiem i nie należy go usuwać.

Komentarze