Medycyna naturalna

Nalewka miętowa – domowy sposób na ból brzucha po jedzeniu

Wiesz, kiedy odkryłam moc drzemiącą w ziołach? To było, gdy dopadł mnie ból brzucha po jedzeniu. Zaczęłam skręcać się z bólu. Miałam w domu nalewkę miętową, mama dała mi kieliszek. Po parunastu minutach ból ustał. Od tej pory nalewka miętowa jest jednym z podstawowych i obowiązkowych środków leczniczych w moim domu. Ma jeszcze jedną zaletę – jest pyszna 🙂 Na pewno lepiej smakuje niż krople żołądkowe.

Miętówkę dużo osób ceni za jej smak. Jest lekko słodka, orzeźwiająca. Kto lubi miętówki, to polubi też tę nalewkę. Jeżeli jesteś fanką mięty, to zrób jej większą ilość, żeby wystarczyło też jej w celach zdrowotnych.

Mięta odgrywa ważną rolę w przemyśle farmaceutycznym, wspaniale działa na układ trawienny. Można nią leczyć zaburzenia trawienia, niestrawność, przewlekłe wzdęcia, zaburzenia w wydzielaniu żółci. Ponadto przyspiesza tempo przemiany materii.

Nalewka miętowa na spirytusie – przepis

  • 0,5 l spirytusu,
  • pęczek mięty (około 10 gałązek),
  • 750 ml wody,
  • 300 g cukru.

Miętę potnij na mniejsze części i umieść w słoiku. Zalej ją spirytusem, tak żeby wszystkie części były zakryte. Odstaw na 8-10 dni. Następnie przefiltruj na gazie. Zagotuj wodę i wsyp do niej cukier. Mieszaj do rozpuszczenia i wystudź. Wymieszaj nastaw z syropem. Przelej nalewkę do butelek.

Jeżeli zależy Ci na pięknym zielonym kolorze, przelej nalewką do ciemnych butelek i trzymaj ją w ciemnym miejscu. W jasnej butelce nalewka zmienia kolor na bursztynowy. Jak nie mam ciemnej butelki, to trzymam w jasnej, ale wkładam ją do papierowej torby, żeby miała ciemno 🙂

W przypadku bólu brzucha możesz ją pić po łyżeczce lub kieliszku. Jeżeli cierpisz na wzdęcia, to wypijaj kieliszek po posiłku.

A jakie są Twoje sprawdzone sposoby na ból brzucha po jedzeniu? Podziel się nimi w komentarzu.

Komentarze