Zdrowe odżywianie

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie. Można dodawać go do potraw, stosować jako suplement diety lub jako środek do utrzymania czystości. To jeden z podstawowych produktów w mojej kuchni.

W sklepach trudno jest dostać dobrej jakości ocet jabłkowy. Producenci często go konserwują dodając pirosiarczyn sodu. Zmotywowało mnie to, do samodzielnej produkcji octu. Jeżeli jesteś oszczędną osobą i nie lubisz wyrzucać pieniędzy w błoto, to też powinnaś zrobić samodzielnie ocet jabłkowy, bo dobrej jakości ocet w sklepie jest drogi, a jabłek u nas dostatek.

W celu przygotowania octu jabłkowego musimy zdobyć dobrej jakości jabłka, czyli nie pryskane, bez chemii i wosku na skórce. W sezonie warto zrobić ocet na zapas z rodzimych papierówek, antonówki czy szarej renety. Ważne, żeby owoce były dojrzałe.

Składniki potrzebne do przygotowania domowego octu jabłkowego:

1 kg jabłek
1 litr wody
4 łyżki cukru

Dokładnie umyj i wyparz słój, w którym będziesz przygotowywała ocet.
Jabłka pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne i umieść je w słoju.
Cukier rozpuść w letniej przegotowanej wodzie i schłodź do temperatury pokojowej.
Jabłka zalej wodą.

Uwaga, jabłka należy czymś docisnąć, najlepiej małym wyparzonym talerzykiem, żeby nie wystawały nad powierzchnię wody. Zrób to tak, żeby do jabłek dochodziło powietrze. Następnie słoik przykryj gazą i przymocuj gumką recepturką. Ważne jest, żeby go chronić przed atakiem muszek owocówek.

To jeszcze nie koniec, w tym momencie zaczyna się cała zabawa.

Słój umieść w kuchni w ciemnym miejscu. Po dwóch dniach powinien rozpocząć się proces fermentacji. Jabłka będą buzowały. Przez pierwsze 5 dni mieszaj ocet 2 razy dziennie drewnianą, wyparzoną łyżką i pilnuj, żeby jabłka nie wypływały na powierzchnię. Kiedy proce się uspokoi Odstaw słój w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. Po tym czasie na powierzchni octu pojawi się „matka”, za której sprawą alkohol zamienia się w ocet jabłkowy. Wyjmij ją delikatnie, następnie przecedź ocet i przelej do wyparzonych butelek. Prawidłowo wykonany ocet powinien pachnieć jabłkami i mieć słodkokwaśny smak.

Gratulacje zrobiłaś swój ocet jabłkowy.

Ocet jabłkowy można przechowywać przez kilka lat. Jeżeli na którymś etapie zobaczysz pleśń, to wszystko trzeba wylać. Przy produkcji octu trzeba dbać o higienę i zachowywać sterylne warunki jak przy niemowlaku. Za pierwszym razem ocet jabłkowy mi nie wyszedł, ale to mnie nie zraziło.

Jak pić ocet jabłkowy? 8 praktycznych zastosowań octu jabłkowego

Domowy ocet jabłkowy, to samo zdrowie. Stosowany jest na wiele chorób. Sprawdź, do czego może Ci się przydać.

1. Trawienie
Ocet jabłkowy jest dobry do trawienia. Pobudza produkcję enzymów trawiennych, regulując tym samym proces trawienia. Jeżeli czeka Cię syty posiłek, dodaj jedną łyżeczkę octu jabłkowego i 1 łyżeczkę miodu do szklanki ciepłej wody i popij przed posiłkiem. Pektyna w occie jabłkowym pomaga również w leczeniu biegunki.

2. Refluks i zgaga
Dodaj jedną łyżkę octu jabłkowego do szklanki ciepłej wody i wypij. Złagodzi to palenie i pieczenie w przełyku.

3. Cukrzyca typu 2
Badanie z 2007 roku z udziałem 11 osób z cukrzycą typu 2 wykazało, że przyjęcie 2 łyżek octu jabłkowego obniżyło poziom glukozy rano o 4-6 procent. Ocet jabłkowy spożywany przed lub w trakcie posiłku ogranicza wchłanianie węglowodanów, czyli pomaga zbić i utrzymać niski poziom cukru we krwi.

4. Infekcje dróg moczowych
Codzienne spożywanie łyżeczki octu jabłkowego utrzymuje równowagę w drogach moczowych, zmniejszając ryzyko zakażenia pęcherza lub dróg moczowych.

5. Źródło polifenoli
Ocet jabłkowy jest źródłem polifenoli, które chronią komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym. Polifenole są antyoksydantami, dzięki czemu mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe.

6. Oczyszczająca kąpiel
Dodaj jedną lub dwie łyżeczki octu jabłkowego, aby wyciągnąć toksyny z organizmu, pozostawiając stonowaną i nawilżoną skórę.

7. Działa odchudzająco
W jednym z badań stwierdzono, że kobiety, które spożywały rano ocet jabłkowy, w ciągu dnia “zjadały” mniej kalorii. Ocet jabłkowy zmniejsza apetyt oraz wchłanianie tłuszczów.

8. Płukanka na ból gardła
Ocet jabłkowy można stosować jako płukankę na ból gardła. Należy użyć 1/3 szklanki octu, uzupełnić wodą i płukać gardło kilka razy dziennie.

Komentarze