Medycyna naturalna

Jak zrobić naturalny antybiotyk: 3 syropy w walce z chorobą i na wzmocnienie odporności

W sezonie jesienno-zimowym nasilają się liczne infekcje. Dużo osób choruje i nie każdy zarażony siedzi w domu. Dookoła stykamy się z ludźmi, którzy przenoszą wirusy i bakterie, stanowiące zagrożenie dla naszego zdrowia. Jak sobie poradzić, gdy dopadnie nas choroba albo jak wzmocnić swoją odporność?

Coraz częściej słyszy się, że antybiotyki nie są bezpiecznie, nie można ich nadużywać, tylko należy przyjmować w ostateczności.

A jak ludzie leczyli się dawniej? Za czasów mojej babci nie było aptek na każdym rogu, do lekarza szło się w kryzysowych sytuacjach. Ludzie leczyli się sami i przekazywali sobie z pokolenia na pokolenie domowe sposoby na zwalczanie chorób. Stosowano naturalne antybiotyki, które nie są toksyczne i nie wywołują antybiotykooporności. Skutecznie rozprawiają się z bakteriami i nie powodują skutków ubocznych. Możesz dodawać je do potraw lub przyrządzać z nich lecznicze mikstury.

Zapoznaj się z trzema naturalnymi antybiotykami, które znajdziesz w swojej kuchni i syropami z ich wykorzystaniem:

Czosnek – najbardziej znany naturalny antybiotyk

Czosnek to jeden z najbardziej znanych naturalnych antybiotyków. Za jego działanie bakteriobójcze odpowiedzialna jest allicyna, to właśnie ona nadaje mu specyficzny, intensywny zapach, który nie każdy toleruje. Czosnek eliminuje tylko szkodliwe bakterie i mikroorganizmy, jednocześnie dbając o zwiększenie poziomu zdrowych bakterii.

Jak zrobić syrop z czosnku, miodu i cytryn?

Nie każdy jest amatorem czosnku, dlatego proponuję jego smaczniejszą wersję.
Składniki:
2 główki czosnku
6 łyżek dowolnego miodu (proponuję: lipowy, malinowy lub akacjowy)
3 cytryny
1 szkl. przegotowanej i ostudzonej wody.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Wycisnąć sok z cytryn. Wszystkie składniki razem wymieszać i odstawić na dobę. Przefiltrować na gazie i przelać do słoiczka lub butelki.
Dawkowanie:
podczas choroby najlepiej trzy do czterech razy dziennie,
wzmocnienie odporności jeden do dwóch razy dziennie.
Dorośli: po jednej łyżce.
Dzieci: po jednej łyżeczce.

Chrzan – naturalny antybiotyk

Chrzan charakteryzuje się działaniem bakteriobójczym, wirusobójczym i grzybobójczym.
Odkaża górne drogi oddechowe. Zawiera również substancje działające przeciwgorączkowo (lizozym i alkohol fenyloetylowy). Świeżo startym korzeniem nasze babcie leczyły przeziębienia i inne choroby układu oddechowego. Podczas choroby, gdy dokucza nam katar, warto wdychać olejki eteryczne ze świeżo utartego korzenia. Można też świeżo starty chrzan umieścić w słoiku i trzymać w lodówce, żeby co jakiś czas móc powdychać jego olejki. Z chrzanu można również przygotować syrop, który działa przeciw wykrztuśnie.

Jak zrobić syrop z chrzanu?

Składniki:
100 g świeżo startego chrzanu
0,5 szkl przegotowanej i ostudzonej wody
100 g miodu (polecam malinowy, lipowy lub akacjowy)
2 łyżki soku z cytryny
Wrzucić do słoja starty korzeń chrzanu i pozostałe składniki. Zakręcić słoik i potrząsać nim parę minut do połączenia składników lub wymieszać w inny dowolny sposób. Pozostawić miksturę godzinę pod przykryciem. Następnie przecedzić na gazie i przelać do szklanej butelki lub słoika.
Przed użyciem syrop należy koniecznie rozcieńczyć i pić po posiłku.
Dawkowanie:
dorośli: 1 łyżka 3 razy dziennie
dzieci: 1 łyżeczka 2 razy dziennie.

Cebula – naturalny antybiotyk obecny w każdej kuchni

Cebula, podobnie jak czosnek swoje działanie antybakteryjne zawdzięcza swoim związkom lotnym
Bardzo dobrze sobie radzi w nieżycie górnych dróg oddechowych oraz w leczeniu zakażeń przewodu pokarmowego. Do tej pory pamiętam jak babcie i mamy robiły syrop z cebuli na kaszel i na wzmocnienie odporności. Dawały go swoim dzieciom zapobiegawczo. Nie każdy go toleruje, ale uważam, że jest lepszy w smaku niż syrop czosnkowy 🙂

Jak zrobić syrop z cebuli?

Przygotowanie syropu z cebuli jest banalnie proste. Należy obrać i pokroić 3 cebule, a następnie zasypać 4-5 łyżkami cukru. Najlepiej układać ją na przemian warstwami w słoiku i każdą warstwę zasypywać cukrem. Zostawić na około 5 godzin aż puści sok i przecedzić na gazie. Przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie

A jakie Ty masz swoje sprawdzone sposoby na walkę z przeziębieniem? Podziel się w komentarzu.

Komentarze