Zdrowe odżywianie

Jak zrobić kiełki – czyli jak wyhodować kiełki rzodkiewki w kiełkownicy?

Na przednówku często nasze organizmy są osłabione i domagają się witamin. Nie możemy sadzić swoich warzyw, bo jest za zimno, a te które zebraliśmy w ubiegłym roku, już zostały zjedzone. To doskonały czas na zrobienie własnych kiełków. Kiełki są źródłem energii młodego rozwijającego się organizmu, energii wiosny i o tej porze roku są dla nas najbardziej potrzebne.

Kiełki zawierają więcej składników pokarmowych na jednostkę niż jakiekolwiek znane człowiekowi jedzenie. Można je dodawać niemal do wszystkiego, żeby wzbogacić swój posiłek.
Doskonale komponują się z kanapkami, sałatkami, jajkami, daniami mięsnymi i rybnymi oraz nabiałem.

Dlaczego warto hodować kiełki?

  • są bogatym źródłem składników pokarmowych: witamin, aminokwasów, błonnika, chlorofilu i składników mineralnych,
  • zawierają dużo witaminy C, która wzmacnia odporność,
  • działają jak zastrzyk energii – posiadają dużą wartość odżywczą, są lekkostrawne i niskokaloryczne,
  • stanowią wartościowe uzupełnienie zdrowej diety,
  • alkalizują organizm – pomagają przywrócić równowagę pH organizmu.

Podczas procesu kiełkowania uwalniane zostają enzymy, dzięki czemu kiełki są łatwiejsze do strawienia. Składniki odżywcze zawarte w każdym kiełku, są bardziej dostępne biologicznie dla organizmu. Kiełki są bardzo wydajne, możesz zjeść mniej jedzenia, a dostarczysz więcej składników odżywczych. Dzięki bogatemu stężeniu enzymów kiełki prowadzą do regeneracji ważnych narządów i pomagając zmniejszyć niedobory żywieniowe.

Dlaczego nie warto kupować gotowych kiełków?

Kiełki, które hodujesz samodzielnie, zawierają więcej składników mineralnych i są świeże. Kiełki ze sklepu często są uprawiane w zaciemnionych halach bez dostępu światła. Ponadto przechowywanie produktów w plastikowych opakowaniach jest niezdrowe. Plastikowe opakowania sprzyjają rozwojowi pleśni i grzybów. Nie wiadomo też, z jakich nasion są hodowane i czy nie zawierają żadnych szkodliwych dodatków.

Które nasiona nadają się do kiełkowania?

Możemy kiełkować dobrej jakości nasiona i ziarna, które nie były poddawane żadnej obróbce i nie zawierają innych dodatków. Do hodowli kiełków należy kupować ziarna do tego specjalnie przeznaczone.

Do najbardziej popularnych i najchętniej kupowanych należą kiełki: rzodkiewki, brokuła, jarmużu, cebuli, rzeżuchy, buraka, rukoli, lucerny, słonecznika, jarmużu.

Najprostsze w uprawie są kiełki rzodkiewki, brokuła i lucerny. Mają one małe nasionka i niezbyt twarde. Przy ich hodowli mam najmniej problemów.

Jak wyhodować kiełki rzodkiewki w kiełkownicy?

  1. Do szklanki wsyp około 2 łyżek kiełków rzodkiewki. Zalej je przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej i mocz przez 4 godziny.
  2. Następnie przepłucz je dwukrotnie przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej.
  3. Wlej do szklanki z kiełkami trochę wody i wylej wszystko na pierwsze piętro kiełkownicy.
  4. Dolej wody, tak żeby zakryła syfon odpływowy (przeważnie jest czerwony).
  5. Codziennie podlewaj kiełki przegotowaną wodą.
  6. Nasiona nie mogą stać w wodzie. Odprowadzaj cały nadmiar wody, kiełki mają być tylko wilgotne.
  7. Po około 4-5 dniach kiełki są gotowe do zebrania. Długość kiełków powinna mieć ok. 2-3 cm.

Uwaga!

Podczas hodowli kiełków rzodkiewki pojawia się mikrokorzenie, wyglądajace jak puszek. To nie jest pleśń.

kielki rzodkiewki i ich mikrokorzenie

Kiełki rzodkiewki mają różowo-zielony kolor, ostry i wyrazisty smak niemal identyczny jak korzeń rzodkiewki. Może po nich się odbijać jak po rzodkiewce. Zebrane kiełki należy przechowywać w lodówce do 4 dni. Im szybciej je zjemy tym lepiej.

Dlaczego warto jeść kiełki rzodkiewki?

  • Są cennym źródłem witaminy A, C, E i H, a także witamin z grupy B.
  • Zawierają 2 razy więcej witaminy C niż korzeń rzodkiewki.
  • Działają wykrztuśne, powinniśmy je jeść, gdy mamy mokry kaszel.
  • Są źródłem siarki, która wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci.
  • Zawierają kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także glukozynolany.

Zalety hodowania kiełków w kiełkownicy?

Kiełkownica umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Posiada system odpływowy. Dokładne odprowadzenie wody jest najważniejszą kwestią podczas hodowli. Woda, która stoi w kiełkach jest niebezpieczna dla naszej uprawy. Prowadzi do rozwoju pleśni, grzybów i innych procesów gnilnych.

Jak dbać o kiełkownicę?

Po każdym użyciu umyj dokładnie kiełkownicę za pomocą szczotki. Możesz wykorzystać ocet do jej sterylizacji. Po każdej nieudanej próbie przeprowadź sterylizację, żeby pozbyć się grzybów i pleśni.

Które kiełki są najzdrowsze?

Zawsze powtarzam, że warto jeść różnorodnie. Podobnie jest z kiełkami. Warto hodować różne rodzaje kiełków i jeść je naprzemiennie.

Kiełki brokuła – działają silnie przeciwnowotworowo, dzięki zawartości sulforafanu. Posiadają go 30 razy więcej niż brokuł. Są źródłem witamin z grupy B, A i C oraz są bogate w składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, selen.

Kiełki lucerny – szczególnie polecane są kobietom w trakcie menopauzy, ponieważ posiadają fitoestrogeny. Polecane są również osobom wycieńczonym, anemicznym, niedożywionym. Zawierają lecytynę poprawiającą pamięć.

Kiełki rzodkiewki – są dobre na przeziębienie, działają wykrztuśnie, oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Dzięki zawartości witaminy C wzmacniają odporność. Siarka zawarta w kiełkach poprawia wygląd włosów, paznokci i skóry.

Kiełki słonecznika – są bardzo bogatym źródłem składników mineralnych takich jak cynk, magnez, potas i żelazo. Zawierają witaminę D. Wzmacniają kości i zęby. Mają sporo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kiełki rzeżuchy – są skarbnicą witamin: A, z grupy B , C i K1 oraz minerałów: jod,u wapnia, żelaza, fosforu, cynku, manganu, magnezu i potasu. Oczyszczając organizm z toksyn, obniżają poziom cukru we krwi, pobudzają apetyt.

Kiełki buraka – zawierają kobalt niezbędny w procesie krwiotwórczym, przy leczeniu anemii. Mają również działanie przeciwnowotworowe, dzięki obecność betacyjaniny, która nadaje im czerwony kolor.

Kiełki są bardzo tanie, łatwe do wyhodowaniania, nie musisz mieć ogródka, żeby je hodować 🙂 Stanowią świetny sposób na poprawę stanu zdrowia. Najsmaczniejsze i najwartościowsze są kiełki świeże, zebrane i spożyte tego samego dnia. Zacznij kiełkować już dziś!

Komentarze