Zdrowe odżywianie

Jak zrobić cukier waniliowy?

Pewnie zastanawiasz się teraz, po co robić samemu cukier waniliowy, przecież można go kupić w sklepie. Otóż nie do końca tak jest. Cukier pachnący wanilią, dostępny powszechnie w sklepach jest cukrem wanilinowym. Jedna literka w nazwie zmienia wszystko. Cukier wanilinowy w swoim składzie zawiera wanilinę lub etylowanilinę, która jest sztucznie wytwarzana.

Mało tego, znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych. U osób podatnych na alergię może wywoływać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry.

Jeżeli sama pieczesz w domu ciasto dla rodziny, żeby było zdrowe, domowe, po co dodawać do niego chemię?

Zdobądź się na odrobinę wysiłku i przygotuj słoik prawdziwego cukru waniliowego. Z pewnością wystarczy Ci go na długo. Nie truj się chemią.

Wanilia, obok szafranu, goździków czy kardamonu, jest jeną z najdroższych przypraw na świecie. Jest również najbardziej aromatyczna. Nadaje niepowtarzalny aromat ciastom, deserom czy kremom. Niestety ma jedną wadę, szybko pleśnieje i jest trudno dostępna. Warto jednak przeszukać internet i kupić laskę wanilii do domowych wypieków. Podobno najlepsze laski wanilii pochodzą z Madagaskaru. Mają one wysokie stężenie naturalnej waniliny, której zawdzięczamy niepowtarzalny smak i aromat wanilii.

Dlaczego laski wanilii pleśnieją?

Świeże laski wanilii są mięsiste i mokre, dlatego nieodpowiednio przechowywane mogą pleśnieć. Najlepiej przechowuj je szczelnie zamknięte w lodówce i nie kupuj zbyt dużej ilości na zapas, tylko na bieżące potrzeby. Po zakupie więc nie zakopuj wanilii na dnie szuflady. Od razu zabierz się za przyrządzenie cukru waniliowego, żeby przyprawa nie spleśniała.

Przepis na domowy cukier waniliowy

Składniki:

  • 2 szkl. cukru (możesz użyć również ksylitolu lub erytrolu, jeżeli ograniczasz cukier),
  • 1 laska wanilii.

Do słoika wsyp cukier. Laskę wanilii przetnij wzdłuż. Następnie musisz zeskrobać małe czarne ziarenka, które znajdują się w środku. Ziarenka umieść w słoiku z cukrem. Pustą laskę wanilii pokrój na mniejsze części i również umieść w słoiku. Nas koniec wszystko dobrze wymieszaj. Laski wanilii powinny być zakopane w cukrze. Zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słoikiem.

Jeżeli wykorzystujesz do wypieków nasionka wanilii i zostaną Ci puste laski bez nasionek, nie wyrzucaj ich. Możesz je również zasypać cukrem albo dołożyć do swojego słoika z cukrem, żeby był jeszcze bardziej aromatyczny.

A Ty robisz swój cukier waniliowy? A może przekonałam Cię, żebyś zaczęła?

Komentarze