Zdrowe odżywianie

Jak sprawdzić świeżość jajka i jak je przechowywać?

Dobrej jakości jajka są podstawowym składnikiem w mojej kuchni. Można jeść je na różne sposoby: sadzone, gotowane na miękko, twardo czy w koszulkach, jako jajecznicę, a także dodawać je do innych potraw. Nie wyobrażam sobie życia bez jajek.

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo odżywcze. Warto je jeść, bo zawierają:

  • pełen komplet witamin: A, E, D, K, B2, B12 (z wyjątkiem witaminy C),
  • składniki mineralne: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen oraz beta-karoten i luteinę,
  • aminokwasy egzogenne,
  • dobre tłuszcze – w 1 jajku znajduje się ok. 5 g tłuszczu i tylko 0,1 g tłuszczy nasyconych.

Kilka lat temu mówiło się, że jajka przyczyniają się do podwyższenia poziomu cholesterolu. Jednak najnowsze badania naukowe potwierdzają, że jajka są zdrowe.

Około 30 proc. związków tłuszczowych w żółtku stanowi lecytyna, która chroni ścianki naczyń krwionośnych przed miażdżycą.

Jeżeli nosisz okulary, pracujesz dużo przed komputerem i chcesz zadbać o swój wzrok, jedz jajka. Zawierają one luteinę, która chroni wzrok przed pogorszeniem. Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie jajek może stanowić profilaktykę zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.

Jajka szybko zaspokajają głód, ponieważ są źródłem białka. Jedno jajko zawiera około 78 kcal. Z powodzeniem można jeść je na diecie.

Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza obecnie jedzenie 10 jajek tygodniowo.

Jak sprawdzić świeżość jajka?

Jajka zachowują swoją świeżość przez około 28 dni. Aby sprawdzić czy jajko jest świeże, możesz wykonać test pływalności lub przyjrzeć się wyglądowi białka i żółtka.

Test pływalności

W każdym jajku pod skorupką znajduje się pęcherzyk gazu, który jest wynikiem powolnego rozpadu białek. Im jajko jest starsze , tym więcej gazu będzie miało pod skorupką. Świeże jajko w naczyniu z wodą leży płasko przy dnie. Natomiast im starsze, tym bardziej zaczyna się unosić w kierunku powierzchni wody.

Jajko, które leży na dnie, doskonale nadają się do smażenia lub na jajecznicę, ale nie jest zbyt dobre do gotowania na twardo, bo ciężko będzie je obrać. Jajko, które unosi się na wodzie, należy wyrzucić.

Wygląd białka i żółtka

Świeżość jajka można ocenić również na podstawie wyglądu białka i żółtka. Rozbij jajko na talerzu. Im bardziej zwarte są jego struktury, tym lepiej. Jeżeli jajko jest świeże, to żółtko wyraźnie odznacza się od białka. Nieświeże żółtko ma rozlaną konsystencję.

Jak kupić dobrej jakości jajka?

Po pierwsze nie zwracaj za bardzo uwagi na nazwy na opakowaniu. Producenci wymyślają różne nazwy, aby zachęcić Cię do zakupu: „jajka wiejskie”, „delikatesowe”, „żółte z natury”. Nie daj się nabrać na marketingowe sztuczki.

Zwróć uwagę na wielkość podaną na opakowaniu. Jajka mają różne oznaczenia. Jeżeli masz dużą rodzinę i lubisz duże jajka, kupuj je w rozmiarze XL.

Waga jajka w zależności od rozmiaru:
S – małe, waga 53 g,
M – średnie, waga 53-63 g,
L – duże, waga 63-73 g,
XL – bardzo duże, waga 73 g.

Jajka mogą różnić się kolorem skorupki. Skorupki jaj mają różne kolory w zależności od koloru kury, która je zniosła. Jajko z białą skorupką, zniosła biała kura.

Zwracaj uwagę na pieczątki:

Każde jajko kupione w sklepie jest odpowiednio oznakowane.
Kupując jajka, zwróć uwagę na pierwszą cyfrę. Oznacza ona sposób, w jaki hodowane są kury:
0 – ekologiczny,
1 – wolnowybiegowy,
2 – ściółkowy,
3 – klatkowy.

Wybieraj jajka z jak najniższym oznaczeniem. Co prawda nie ma różnicy biochemicznej między jajkiem od kury z chowu ekologicznego, a klatkowego. Jednak jaja kur hodowanych na wolnym wybiegu mają znacznie ciemniejsze żółtka oraz bogatszy i lepszy smak. Chów ekologiczny stwarza najbardziej odpowiednie warunki. Kury spacerują na świeżym powietrzu, karmione są w naturalny sposób, są szczęśliwe 🙂 Jajka od takich kur są zdrowe i smaczniejsze. Masz również czyste sumienie, bo nie przyczyniasz się do trzymania kur w ciasnych klatkach, które często są okaleczane i przebywają w towarzystwie martwych kur, które nie wytrzymały przebywania w takich warunkach. Nie wspomnę o profilaktycznym podawaniu antybiotyków.

Osobiście polecam kupowanie jajek bezpośrednio od osoby hodującej kury. Możesz wtedy przeprowadzić z nią szczegółowy wywiad, a nawet sprawdzić sposób hodowli. Nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam jajka w sklepie 🙂

Jak przechowywać jajka?

Jajka zawsze przechowuj w lodówce. Przechowywanie jajek w temperaturze pokojowej przyspiesza ich psucie. Sprzyja też namnażaniu się bakterii. Trzymaj je w pojemniku specjalnie do tego celu przeznaczonym lub w wytłaczance. Jajka powinny być ułożone węższym końcem do dołu, ponieważ to hamuje proces wysychania wewnątrz skorupki.
Jeżeli masz same białka, przechowuj je w szczelnie zamkniętym słoiczku. Możesz je trzymać kilka tygodni. Natomiast same żółtka trzymaj nie dłużej niż trzy dni.

Komentarze